Peter de Rooy van De Rooy Transport wordt Lean and Green Ambassadeur

“Delen is het nieuwe vermenigvuldigen”

peter-de-rooy-tom-tillemans-en-liane-philipsen-1

Lean and Green Ambassadeur Peter de Rooy (De Rooy Transport, links) samen met collega-Ambassadeurs Tom Tillemans (H.J. Heinz) en Liane Philipsen (Wim Bosman Group)

“CO2 besparing is misschien een hype, maar wel een die je ongelooflijk veel oplevert.” Aan het woord is Peter de Rooy, sinds 1982 directeur van De Rooy Transport-Logistiek uit ’t Goy-Houten, en sinds 2010 enthousiast koploper van Lean and Green. Zo enthousiast dat hij op 10 maart 2015 Ambassadeur van het programma werd. Want: “Duurzaamheid is een businesscase die niemand mag missen.”

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor De Rooy?

Zo belangrijk als het voor elke andere organisatie zou moeten zijn. Verspilling is per definitie zonde. Wat je slimmer en efficiënter kunt organiseren, dat moet je doen. We zijn begonnen met aandacht voor de rechtervoet van de chauffeur. Dat resulteerde in het programma Green Driver, een systeem dat het brandstofverbruik nadrukkelijk in kaart brengt. Het is belangrijk om al je medewerkers te motiveren voor duurzaamheid. Stel hen de vraag hoe je het gezamenlijk nog beter kunt doen als bedrijf. Zo kun je gaandeweg steeds meer aanpakken, van LED-verlichting en zonnepanelen tot en met bewegingssensoren en ook nieuwe samenwerkingsverbanden.

Wat heeft Lean and Green De Rooy gebracht?

Het begint bij interne efficiency en optimalisatie. Dat straalt af op je omgeving: onze klantenkring verandert mee. Samen met tapijtfabrikant Interface, een grote klant van ons en tevens Lean and Green koploper, nemen we nu maatregelen om de keten verder te optimaliseren. Ook hebben we keuzes gemaakt voor schoner materieel. Alle maatregelen bij elkaar opgeteld realiseerde De Rooy in de afgelopen vijf jaar een reductie van de CO2-uitstoot per behandelde pallet van 48 procent. De schadelast van het wagenpark nam sinds 2010 met twintig procent af. Het ziekteverzuim ligt onder de vijf procent, waar negen procent het landelijk gemiddelde is.

Wat wil je bereiken als Lean and Green Ambassadeur?

Zero-emissie zie ik als gemeenschappelijk doel voor de logistieke sector. Over 10 jaar zijn we al een heel eind op weg naar dat doel, en als Lean and Green Ambassadeur wil ik me daar 100% voor inzetten. In de eerste plaats door te vertellen aan verladers en vervoerders wat Lean and Green hen en ons allemaal kan opleveren. Als koploper stoot je weleens je kop, omdat je investeringen moet doen in technologieën die zichzelf nog niet hebben bewezen, maar uiteindelijk heb je er alleen maar baat bij. Ook wil ik actief meewerken aan de ontwikkeling van het programma, samen met andere bedrijven. Want delen is het nieuwe vermenigvuldigen.

Wat is je boodschap aan de Lean and Green Community?

Duurzame logistiek komt alleen tot stand dankzij samenwerking in een groeiend netwerk. Als vervoerders, verladers en overheid allemaal het belang inzien van de dialoog, dan kunnen we pas echt stappen zetten. Die potentie heeft Lean and Green, en die moeten we gezamenlijk benutten.

 

Met dank aan lean-green.nl, lees het artikel hier.